Tabblad Journaals: Boekingen

Journaalboekingen zijn specifieke registraties van financiële mutaties, gekoppeld aan een serienummer, die de veranderingen documenteren binnen de administratieve systemen.

Journaalboekingen zijn automatisch of handmatig aangemaakt. De boekingen samen vormen de volledige levensloop van een serienummer gekoppeld aan het achterliggende artikel en journaal.

De boekingen worden gebruikt voor het berekenen van efficiëntie of rendementsoverzichten.

Bij automatisch gegenereerde overzichten van boekingen is het onverstandig om wijzigingen door te voeren, alleen als dit strikt noodzakelijk is.

Nieuwe boeking

Om een nieuwe boeking in te voeren op een journaal binnen het serienummer:

• Klik in de actiebalk op Nieuw.
  • Vul het volledige formulier zo compleet mogelijk.
  • Klik in de actiebalk op Opslaan.

De nieuwe boeking wordt direct aangemaakt. Controleer de informatie zo goed mogelijk en let daarbij zeker op de ingevoerde datum velden.

Boeking wijzigen

Een boeking kan tot op zekere hoogte worden gewijzigd, maar het is nooit aan te bevelen om een wijziging door te voeren. Beperk jezelf zeker tot alleen handmatig ingevoerde boekingen waar bijvoorbeeld informatie is op gewijzigd of dat er een foutje is in geslopen.

Om een wijziging door te voeren:

• Gebruik het filter om met een zoekwoord een specifieke boeking te zoeken.
  • Dubbelklik de boeking in het overzicht.
  • Pas de velden aan die je wilt wijzigen en controleer de overige informatie.
  • Klik in de actiebalk op Opslaan om de gegevens te bewaren.

De boeking is per direct van kracht.

Boeking verwijderen

Wees voorzichtig met het verwijderen van boekingen. Dit is geen normale handeling en controleer of de boeking niet automatisch door het systeem is gemaakt.

Om een boeking te verwijderen:

• Gebruik het filter om met een zoekwoord een specifieke boeking te zoeken.
  • Selecteer de boeking in het overzicht.
  • Klik op Verwijderen in de actiebalk.
  • Bevestig de melding.

De boeking is per direct verwijderd in het systeem.

Veldinformatie

Journaalboeking

Identificatie van de journaalboeking.
  • Serienr.
    Het bijbehorende serienummer waarop de boeking is aangemaakt.
  • Artikel journaal
  • Het journaal (en type) waar de boeking voor is aangemaakt.

Verwerking en resultaten

Verwerking en resultaten van de boeking.

• Boekdatum
    De datum wanneer de boeking heeft plaatsgevonden.
  • Waarde
    De mutatiewaarde van de boeking (meestal een negatieve waarde).
  • Totale amortisatie
    De cummulatieve waarde van alle waardes van boekingen die eerder hebben plaatsgevonden.
  • Boekwaarde
    De huidige boekwaarde van het serienummer op dit moment binnen dit journaal.
  • Omschrijving
    Een eventuele omschrijving van de mutatie. In automatisch gegenereerde reeksen is de omschrijving blanco.
  • Verwerkt
    Als de daadwerkelijke boeking reeds verwerkt is (naar bijv. een boekhoudsysteem)