Tabblad Objecten

Objecten zijn de sleutels die gebruikt kunnen worden om informatie vast te leggen bij bestellingen.

Vanuit de tab objecten is het mogelijk om direct dimensie objecten aan te maken. Je kunt voor klanten dit ook doen vanuit de klantkaart zelf. Objecten zijn dus de echte objecten van een bepaalde dimensie zoals die bij een klant bekend zijn. Bij het vullen van de objecten zul je zien dat naast de standaardvelden die van belang zijn voor een object, er ook de extra velden getoond worden. Dit zijn de velden die je gedefinieerd hebt in de module velden.

Het is niet verplicht om een klant op te geven tijdens het aanmaken van een object. Als een klant niet geselecteerd wordt, dan wordt het object gebruikt als een systeem object, die je voor alle klanten kunt gebruiken. Het object is dus niet specifiek specifiek bedoeld voor één klant.

Objecten kunnen worden opgebouwd in een zogenaamde boomstructuur. Het is dan mogelijk om op grotere omgevingen, waar mogelijk meerdere dimensie objecten gebruikt worden, een bepaalde hiërarchie los te laten. Hiermee is het eenvoudiger om tijdens het bestelproces een selectie van een dimensie object te maken. Zonder deze boomstructuur zou het overzicht gauw verloren zijn.

Nieuw object

Je kunt het object gewoon invoeren alsof het een hoofd object is. Nadat je het object hebt aan opgeslagen, zal je zien dat het object geplaatst is onder het hoofdobject. Deze structuur is oneindig en je kunt hier zo ver ingaan als nodig.

Om een nieuw object aan te maken:

• Vanuit het overzicht klik je in de actiebalk op Nieuw.

Het details formulier voor het aanmaken van een nieuw object wordt weergegeven.

• Vul alle velden zo compleet mogelijk in.
  • Als je het object wilt aanmaken als een selecteerbaar object:
    • Zorg dat het veld Is selecteerbaar is ingeschakeld. Het object kan dan gezien worden als selecteerbaar om werkelijk aan te duiden in het orderproces.
  • Als je het object wilt aanmaken als een onderdeel van de boomstructuur (categorie) van de objecten maar niet direct selecteerbaar is:
    • Zorg dat het veld Is selecteerbaar is uitgeschakeld. Het object wordt dat gezien als een categorie en is niet direct te selecteren, maar wel zichtbaar in het orderproces.

Het object of categorie is aangemaakt.

Een object, of sub object, hoeven niet altijd gebruikt te kunnen worden tijdens het bestelproces. Op dat moment is het belangrijk om aan te geven dat het geen object is. Dit doe je door het veld is selecteerbaar uit te schakelen. Bijvoorbeeld een afdeling met mensen eronder zou betekenen dat de afdeling zelf geen object is, maar de mensen eronder wel. Deze dien je dan ook op deze manier te definiëren.

Object wijzigen

Om een bestaand object te wijzigen:

• Gebruik het filter om met een zoekwoord een specifiek object te zoeken.
  • Dubbelklik het desbetreffende object in het overzicht.

Het details formulier wordt geopend.

• Pas de velden aan die je wilt wijzigen en controleer de overige informatie.
  • Klik in de actiebalk op Opslaan om de gegevens te bewaren. De gegevens zijn direct actief.

Als je het object wijzigt kun je ook alle relevante velden aanpassen. In principe is het ook mogelijk een object wat niet gekoppeld is aan een klant, in een later stadium wel te koppelen aan een specifieke klant. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat dit invloed kan hebben op het verhuurproces. Informatie van klanten, met name dimensiegegevens, kunnen er anders uit gaan zien.

Object verwijderen

Als een object niet meer gebruikt wordt kun je deze verwijderen. Historische gegevens in bestellingen zullen wel gewoon bewaard blijven. Echter tijdens het bestelproces zal het object niet meer getoond worden.

Om een object te verwijderen:

• Gebruik het filter om met een zoekwoord een specifiek object te zoeken.
  • Selecteer het object in het overzicht.